Масапан

Незнам защо но успях да открия в интернет само тази рецепта за тези вкусни бонбони и се изуших да я запазя за ентусястите, в момента бадемите са в хладилника и побеляват активно.

200 гр. сурови бадеми
90 гр. захар
130 гр. вода
1 ч. л. лимонов сок

Бадемите се накисват във вряла вода, която да ги покрие два пръста. Престояват така около 20-30 минути и се обелват, като се натискат леко в края на ядката.
Слагат се върху домакинска хартия и така престояват една нощ в хладилника, за да се изтегли водата от тях и за да побелеят.
На другият ден бадемите се смилат фино в машинка за кафе или в кухненски комбайн, до консистенция почти на брашно. За по-добър резултат се слагат по малко бадеми, защото при по-големи количества долния пласт става на паста, а горният е едро смлян. Прави се захарен сироп от захарта и водата по следния начин-слагат се двете съставки в дълбок съд и се оставя да заври сместа. После се намаля котлона на средна степен и се оставя сиропа да ври докато не стане със следната консистенция-като се капне капка от него в чаша със студена вода, то капката трябва да падне цяла на дъното,
Когато този момент (Punto di masapan) е достигнат, смлените бадеми се прибавят и вече на съвсем слаб котлон се превъртат заедно със сиропа, докато не стане хомогенна тестообразна смес. Тенджерата се отсранява от котлона, хубаво се смесва с лимовият сок и се приготвят бонбони с помощта на метална формичка и найлоново опаковъчно домакинско фолио-фолиото се слага във формичката, отгоре се натъпква плътно сместта и се обръщат така получените бонбони върху пекарска домакинска хартия.
След като се стегнат се нареждат в празна картонена кутия от бонбони и преседяват още една нощ в хладилника.
На другият ден можете да опитате този невероятно вкусен еврейски сладкиш, който се приготвя за сватби, раждане на деца, Брит мила или Бар или Бат мицва.
Той има особен статут в еврейската култура, защото приготвянето му отнема много време и е относително скъп за направа.

Източник
masapan

2 Comments

  1. admin

    J May, 2008 at 6:32 am

    Проверка за качество :)

    http://www.zdravoslovno.com/Calculators/Content_CalcCalories.html

  2. Можете да поръчате от: http://www.masapan.bg

Comments are closed.

© 2024 Gudasoft

Theme by Anders NorénUp ↑